Nucul este un arbore viguros, care poate ajunge pana la 30 de metri inaltime. Este un copac extrem de folositor, foarte raspandit mai ales in zona temperat-continentala si mediteraneana. Face parte din familia Jugladaceae si, asa cum spune si denumirea latina (Jovis glans inseamna fructele lui Jupiter), fructele sale au fost hrana zeilor. Sunt cunoscute 21 de specii, unele intens cultivate, altele salbatice.

Taiat la timpul potrivit si prelucrat stiintific, lemnul de nuc are o valoare de intrebuintare exceptionala. Nucul este un lemn greu, bine texturat, de o esenta dura si foarte densa. Cu tehnologiile moderne el poate fi taiat in furnirul cel mai rezistent si spectaculos.

Rezista la deformatii de micsorare si poate fi indoit si finisat in multe feluri, acceptand diferite tipuri de lacuri si vopsele. Se slefuieste perfect, iar straturile protectoare de lac sau ulei ii pot pune in evidenta fibra spectaculoasa.

In functie de varietate, paleta de culori difera de la crem deschis pana la ciocolatiu inchis.

Cea mai intensa utilizare este in industria mobilei, mai ales pentru mobilier masiv si furniruri, dulapuri, lambriuri si elemente decorative din lemn. Este insa, la fel de apreciat si de producatorii de instrumente muzicale sau de sculptori, care il socotesc o materie prima ideala. Se foloseste si in constructii, ca element de rezistenta.

Lemnul de nuc este un lemn greu, fin, pretios. A fost utilizat secole de-a randul la fabricarea armelor de foc (astazi e utilizat doar pentru arme de lux), iar in vremurile noastre,  valoarea lui estetica e foarte apreciata in industria automobilelor si a decoratiunilor interioare.

  • Produse realizate din lemn de Nuc: