Seminte de mahon

By VinayarajOwn workCC BY-SA 3.0, Link

Mahonul este numele generic dat mai multor specii de arbori din regiunea tropicala a Americii, dar şi din Africa.Punctul comun al acestor arbori este rezistenta lor ridicata si culoarea inchisa.

Mahonul este un lemn de esenta tare, fin granulat, de culoare brun-roscata, ce se inchide odata cu trecerea timpului.Atunci cand lemnul este reconditionat, capata o nuanta rosiatica.

Are in general nervuri drepte si nu contine bule de aer, fiind perfect neted. Datorita faptului ca este foarte compact (fara bule sau noduri), din trunchiul copacilor se pot obtine bucati foarte mari, avantaj ce a facut ca mahonul sa fie lemnul preferat pentru mobila de calitate.

Este extrem de durabil si rezista la umflaturi, la deformatii de miscare, la indoire si rasucire, este destul de maleabil si usor de prelucrat, fiind totodata si unul dintre cele mai rezistente tipuri de lemn de esenta tare.

Lemnul de mahon  este considerat un material scump, de inalta calitate, fiind folosit pentru fabricarea mobilierului de lux, dar si pentru finisarea anumitor piese exclusiviste. De asemenea, este utilizat adesea in constructia de ambarcatiuni, datorita rezistentei sale ridicate la umflare si deformare, cauzate de apa.

O alta arie de utilizare frecventa este in industria instrumentelor muzicale, in special in fabricarea chitarelor. Este considerat o emblema pentru masinile de lux, producatorii acestora realizand finisaje interioare din mahon inca de la primele exemplare scoase pe piata in urma cu zeci de ani, si pana in zilele noastre.

Foarte important este, pentru intretinerea unui obiect din mahon, sa evitati expunerea in apropierea ferestrei, deoarece razele soarelui vor duce la uscarea, deshidratarea si modificarea texturii lemnului. De asemenea, lemnul trebuie protejat de caldura in exces si de sursele puternice de caldura din timpul iernii.

By VinayarajOwn work,

CC BY-SA 3.0, Link

  • Produse realizare din lemn de Mahon: